När villan blir för liten

Barnen växer, och med dem deras kompisgäng och behov av utrymme. Men det är inte alltid det är möjligt att bygga ut villan, detaljplaneringen kan sätta käppar i hjulet liksom tomtens storlek och utseende. Som väl är så finns det idag andra lösningar än att dra upp bopålarna och flytta, som till exempel att bygga ett Attefallshus på tomten. Det kan vara en smidig lösning som både ger tonåringen sitt eget utrymme och en möjlighet att prova på vuxenlivet på bekvämt avstånd från föräldrarna. Ett enkelt sätt att skaffa sig extra utrymme utan att behöva fundera på bygglov eller ritningar!

Hur gör man?

Ett Attefallshus får uppföras utan bygglov i närheten av bostadshuset. Inget bygglov behövs, men du måste lämna in en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du börjar. Huset får inte vara större än 25 eller 30 kvadratmeter, beroende på om det ska användas till förvaring eller bostad, och inte högre än fyra meter. Vill du att det ska stå närmare tomtgränsen än 4,5 meter så måste du ha tillstånd från dina grannar. Om du har närmare än 100 meter till hav eller sjö så behöver du också tillstånd enligt miljöbalken. Du kan läsa mer om reglerna på Boverkets hemsida.

Hitta rätt hus

Om du inte vill bygga själv så finns det en uppsjö av färdiga Attefallshus på marknaden att köpa. Hos Sorselestugan kan du beställa ett Attefallsmodulhus i precis den modell du föredrar. När du väljer modell bör du först tänka på vad ditt Attefallshus ska användas till, om det ska bli bostad, gäststuga, förråd, växthus eller kanske bastu. Ta också med storleken på din tomt i beräkningen och utseendet på ditt bostadshus. Kanske funkisstugan inte är det bästa valet att placera bredvid den klassiska skånelängan, till exempel. När du har förutsättningarna klara så är det bara att klicka hem och njuta av ditt nya Attefallshus!