Välja rätt matta

Att välja en passande matta är ibland enklare sagt än gjort. Många gånger kan man kanske inte säga klart och tydligt om mattan kommer att passa förrän den ligger på plats. Men här delar vi med oss av några tips som förhoppningsvis kan underlätta valprocessen.

Ytan

Först och främst behöver man ju klart för sig hur stor ytan är man ska täcka. Många mattor kommer idag i ett antal olika breddar. Och medan dessa täcker de flesta baser vad gäller användnings områden i våra rum är det inte alltid så att det finns ett bra alternativ. En lösning på detta kan vara att köpa mattan som individuella delar och sedan sätta ihop den i den utformning som passar bäst.

Form

Den klassiska mattan är ju rektangulär och det är en form som passar många av våra behov. Men likväl kan man hitta rum där en helt kvadratisk, en rund eller en oval matta passar bäst. Formen kan göra en hel del för helhetsintrycket i ett rum och antingen få delar att stå ut eller passa in. Runda mattor kan till exempel mjuka upp intrycket av rummet. Är man lite kreativt lagt kan man ju även testa att göra sin egen matta.

Färg

Färgen på mattan är ett viktigt beslut som många finner svårt att göra. Att matcha mattan med färgen på möblerna som står ovanpå eller runtikring den kan kanske fungera, men det är i regel något inte bör sträva efter. Det är långt mer intressant att satsa på en matta som kompletterar eller står i kontrast mot dessa möbler.

Mönster

Mönster eller inte är till stor del en smakfråga. Tänk på att mönstrade mattor står ut mer och passa bättre tillsammans med möbler som inte drar åt sig samma uppmärksamhet. Det finns så klart skalor av detta då mönster kan också vara väldigt diskreta. Men det är fortfarande en bra grundregel att utgå från.