Gamla kök – förnya istället för nya

Ett gammalt kök har sin charm och sina problem. Är du redo att byta eller passar det kanske bättre att behålla originalet? I och med program som ”Det sitter i väggarna” börjar folk få upp ögonen för sina gamla hus och charmen de besitter. Man börjar se miljöaspekten, det är trots allt bättre för miljön att bevara än att byta ut. Så hur ska du tänka om du väljer att behålla köket?

Byta vattenledningar

Ta in en rörfirma som kan hitta alla rör och ledningar i marken och var de kommer in i huset. Om huset är riktigt gammalt kan vattenledningarna vara uttjänta och behöva bytas. Det minsta du kan göra är att åtminstone byta ut rören som finns i huset och ned till marken. Det går att skarva mellan gamla och nya rör. Huvudsaken är att du inte renoverar det gamla köket för att sedan drabbas av en vattenläcka på grund av gamla rör.

Höja bänkarna

Dåtidens kök var inte ergonomisk konstruerade, de var bara runt 80-85 centimeter höga medan idag pratar man om en höjd på 90-95 centimeter beroende på hur lång du är. Du kan faktiskt höja diskbänken och slipper byta ut de fina träskåpen som redan finns där. Det gäller att vara försiktig när du ska ta bort bänkskivan, de limmade och ibland spikade. Spik kan du knipsa av med en hovtång och det finns lösningsmedel som kan göra limmet tillräckligt mjukt för dig att ta upp bänkskivan. Sedan lägger du på nytt trä ovanpå skåpen, fäster dem och limmar tillbaka bänkskivan. Plötsligt är skåpet 90 centimeter högt istället.