Håll badrummet fräscht och vackert

Badrummet får utstå en hel del under sin livslängd. Det är därför viktigt att ta hand om det så gott man kan. Och medan det självfallet kommer betyda en del arbete, behöver det faktiskt inte vara så jobbigt som många föreställer sig.

Kakel, klinker och fog

Kakel och klinker måste rengöras emellanåt för att undvika uppbyggnad av smuts. Man kommer faktiskt väldigt långt med bara vatten, men ett svagt rengöringsmedel kan ibland vara på plats. Fogen påverkas mer synligt och smutsiga fogar är en vanlig anledning till varför vi uppfattar ett badrum som smutsigt. När man rengör fogarna är det viktigt att inte välja ett syrehaltigt rengöringsmedel då det kan skada dem. Blanda sedan ut en del ättika med fyra delar vatten och applicera på fogarna för att få dem skinande ren.

Avloppet

I badrummet finns det i regel tre olika håll att bilda stopp i avloppet:

  • Toalettstolen
  • Handfatet
  • Golvbrunnen

Att vara noga med vad man spolar ned i dessa är det mest grundläggande skötselarbetet. Förr eller senare kommer saker och ting slinka ned, åtminstone i handfatet och golvbrunnen. Men så länge man rensar dessa regelbundet bör man inte uppleva besvär. Sköter man det dock inte kan man till slut behöva förlita sig på professionell avloppsrensning för att lösa besvären som uppstår.

Porslin

Badrumsporslin som handfat och toalettstolen behöver också rengöras regelbundet. Detta förhindrar att kalk och smuts får ett fäste på porslinet. Rengöringen hanterar man lätt med en mjuk trasa eller borste och eventuellt lite rengöringsmedel. Har kalkfläckar väl uppstått är ättiksbaserade rengöringsmedel ofta det mest effektiva.

Blandare

Både tvättställs- och duschblandarna kan också löpa risk för kalkavlagringar och fula fläckar. Neutrala rengöringsmedel och en mjuk trasa fixar de flesta fläckar. Rengöringsmedel som faller in under någon av kategorierna sura, klor- eller alkoholhaltiga ska undvikas då de kan antingen skada blandarna eller fläcka dem. Men är det kalkavlagringar är det igen ättika och vatten som kommer att göra det bästa jobbet.