Skapa ett tema i inredningen

Ett tema är inte riktigt samma sak som en inredningsstil, även om ett par aspekter kommer att överlappa. Genom att tänka mer på ett tema kan man ofta ta in möbler och inredningsdetaljer från mer än en stil och fortfarande få dem att passa ihop med varandra.

Vad temat kan vara är väldigt öppet för förslag och idéer från alla håll och kanter. Det kan vara något så enkelt som en färg till ett mer mångfacetterat koncept som djur och natur.

Tänker vi oss att välja temat ”rött” för ett rum gäller det då att planera hur man åstadkommer detta utan att det blir för mycket. Ett sätt att närma sig denna utmaning är att förutom rött hålla sig till neutrala färger, som svart, vitt och grått. Den röda färgen behöver då inte tävla om uppmärksamheten med andra iögonfallande färger och kommer heller inte att kännas överväldigande i inredningen. Elle Decoration har några bilder man kan dra inspiration från just för detta exempel.

Tar vi istället att tacklar ”djur och natur” som ett tema i ett rum finns det fler alternativ. Ett sätt är att använda många djur- eller naturrelaterade mönster i inredningen. Men detta tema är ju också perfekt för att fylla rummet med härliga och intressanta växter. Eller varför inte täcka väggarna med tavlor som avbildar vackra naturlandskap eller djur.

Att hitta sitt eget tema kan vara en spännande process. Men innan du bestämmer dig för ett tema är det klokt att göra lite efterforskning på vilka typer av möbler och inredningsdetaljer som bäst främjar temat. Alla teman kommer ju inte ha lika mycket att dra från. Har man gått händelserna i förväg kan man finna sig med ett halvinrett rum och inte mycket mer att hämta från sitt valda tema.