Många hemmafixare gillar att göra det mesta i hemmet själv. Men det finns alltid saker som ligger utanför ens expertisområde eller projekt man inte har tid att göra själv. Den självklara lösningen då är att anlita en hantverkare. Men för bästa möjliga resultat bör man tänka på både det ena och det andra.
Till att börja med är det värt att kontakta flera olika hantverkare och be om offerter. När man sedan jämför dessa är det viktigt att titta på detaljerna. Alla tar nämligen inte upp alla sina kostnader direkt för att presentera en offert som är till synes billigare än konkurrenterna. Genom att lusläsa offerten kan man se exakt vad som ingår och inte ingår i det angivna priset. Se även till att momsen faktiskt räknats in.
Innan man väljer en hantverkare är det klokt att göra en sökning på dem och även höra med familj och vänner om någon har erfarenhet av att använda dem i ett liknande projekt. Kollar man upp dem online är det rekommenderat att checka av så de inte dyker upp på svarta listan. Här listas företag som struntat i Allmänna reklamationsnämndens beslut.
Kontrollera samtidigt att företaget har F-skattesedel genom att gå in på Skatteverkets webbplats och skriva in företagets organisationsnummer. Med samma information kan man även fråga Kronofogden om företaget har skulder eller om det till och med har gått i konkurs tidigare. Och fråga dem direkt om allrisk- och ansvarsförsäkring. Kolla också upp dina egna försäkringar och bolag om de kan bistå med något.
Skriv ett utförligt avtal med hantverkaren där båda parter undertecknar priset, omfattningen och tidsplanen för projektet. Se till att även inkludera information om eventuella tilläggsarbeten och vem som står för vilka utgifter. Utan tydlig information om allt detta finns det risk att man hamnar i tvist med hantverkaren om något. Och i värsta fall kan det behövas lösas rättsligt. Det är viktigt att ni har allt på papper så ni kan bevisa vad som gått snett.
Kan man checka av alla dessa punkter har man det mesta säkrat. Om något mot förmodan fortfarande skulle gå snett har man ett omfattande avtal att falla tillbaka på och varje part vet sitt ansvarsområde. Det skriftliga avtal som skriv är bra att ha som bevis på vad som man har bestämt mellan hantverkare och köpare. Se till att alltid ha ett skriftligt avtal och betala aldrig något i förskott utan vänta på att arbetet är utfört och klart innan ni betalar något.